Detta är en favorit som jag kommer att göra fler gånger! Mandelmassa gör brödet extra saftigt och apelsinen ger en fräsch smak.
150 g | smör |
---|---|
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
2 dl | strösocker |
2 krm | salt |
2 påsar | saffran (à 0,5 g) |
14-15 dl | vetemjöl, 840-900g |
Fyllning:
200g | mandelmassa |
---|---|
100 g | smör |
1 st | apelsin, rivet skal |
Pensling:
1 st ägg |
Garnering:
mandelspån eller pärlsockerRiv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Alternativt lägg plattan dubbel och skär "byxor" som snurras. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån eller pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Receptet är tagit från allt om mat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar