7 sep. 2009

Porterstek


ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog, högrev eller fransyska. (själv använde jag en älgstek, vilket funkade jättebra).
Bind köttet om det behövs.

Kokspad
3-4 dl porter eller mörkt öl
1-2 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit- eller svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar

Mät upp allt till kokspadet i en gryta så att köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1½ timme. Vänd på köttet några gånger under tiden, eftersom det inte blir täckt av kokspadet.
Prova med sticka om köttet känns mört, då är det klart. Med termometer ska köttet vara 75 grader. 
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet i 20 min. Skär köttet i tunna skivor.

Sås
7 dl silat kokspad + vatten
4 msk vetemjöl
1½ dl grädde

Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull.
Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ned och koka upp under omrörning, låt koka i 3-5 min.
Smaka av och krydda efter smak.
Servera köttet varmt eller kallt.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Fin blogg!
Låter gott med en klassisk stek. Vi har en "surstek" på gång hemma enligt ett recept från 40-talet. Jag känner mig tvivlande, men min sambo är övertygad om att den kommer att bli god.
Hälsningar från fröken Dill

Emma sa...

Tack så mycket!

Det låter gott det med! Det är roligt med äldre traditionella maträtter tycker jag!