16 sep. 2009

Lasagne

Ca 10 lasagneplattor, gärna fullkorn.

Köttfärssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g nötfärs
400g krossade tomater
1-2 msk kalvfond
1 tsk timjan
½ tsk salt
chilipeppar
svartpeppar
2 msk johnnys sötstarka senap
½ tsk curry

Skala och hacka löken. Fräs löken och färsen under omrörning. Tillsätt krossade tomater, fond och kryddor. Låt puttra medan du gör ostsåsen. Tillsätt eventuellt liten vatten om det behövs. Smaka av och krydda ytterligare om det behövs.

Ostsås
ca 2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
salt, vitpeppar
2-3 dl riven ost

Rör ut mjölet i det smälta smöret. Tillsätt lite mjölk och vispa så att det inte är några klumpar, tillsätt resten av mjölken. Koka upp under omrörning och koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör i osten.

Bred ut hälften av ostsåsen i en smord ugnssäker form. Varva plattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst. Strö över resten av osten.

Gratinera mitt i ugn, varm lasagne i 225 grader 15-20 min. Kall lasagne (om man förberett t ex dagen innan) i 200 grader ca 30 min.

Inga kommentarer: