1 sep. 2009

Potatis och skinkgratäng nr 2


ca 8 st medelstora potatisar,
1-2 st gula lökar
Ca 300 g rökt skinka
½-1tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk pizzakrydda
2 dl créme fraiche
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
ev 1 ägg
ost

Sätt ugnen på 225º.
Skala potatis och lök. Skär potatisen i strimlor. Skiva löken. Skär skinkan i strimlor. Varva potatis, lök, skinka, salt och svartpeppar i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis. Blanda créme fraiche, mjölk,fond, ev ägg och övriga kryddor. Häll blandningen över potatisen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, ta ut formen och strö över ost. Grädda ytterligare i ca 25 minuter tills potatisen är mjuk.

Inga kommentarer: