15 okt. 2009

Rågbröd med nötter, morot och aprikos


1 stor morot
100 g hasselnötskärnor
200 g torkade aprikoser
5 dl vatten
3 msk neutral olja
2 tsk salt
50 g jäst (1 paket)
6 dl grovt rågmjöl
7-8 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special

Finriv morötterna och grovhacka hasselnötskärnorna och aprikoserna. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnen, olja, jäst och salt. Tillsätt morötter, hasselnötter och aprikoser. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Arbeta kraftigt 5 minuter med maskin eller 10 minuter med armkraft. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i degbunken i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 250°. Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Dela degen i tre delar. Rulla ut till strängar och fläta ihop till en stor limpa, eller forma till 3 mindre limpor. Jäs övertäckt på plåt tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, i cirka 30 minuter.

Grädda i 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler för knaprig skorpa.

2 kommentarer:

Minna sa...

Hej Emma! Kul att jag hittade din matblogg :). Nu ska jag söka runt på din sida och kika på alla recept! Ha det bra/Minna

Emma sa...

Men tjena! Det var kul att du hittade hit!