27 okt. 2009

Grahamsskorpor

Ca 50 skorpor

5dl mjölk
1 dl majs- eller rapsolja
50g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
7 dl grahamsmjöl
1 dl havre- eller vetekli
2 tsk stött kardemumma (valfritt)
ca 6 dl vetemjöl

Mät upp mjölk och olja och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Strö över saltet och klicka i honungen.
Häll på lite av mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölkblandningen.
Tillsätt först grahamsmjöl + vete- eller havrekli och eventuellt kardemumma. Sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Ta fram bakplåtspapper och lägg på två plåtar.
Häll ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt med lite mjöl på händerna, det går lätt. Dela degen i 4 delar och rulla ut varje del till en tjock rulle. Platta till lite, skär varje rulle i 5-6 bitar. Ställ bitarna på plåtarna och jäs under handduk i 15 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda brödbullarna i ca 15 min. Låt dem svalna en aning så att du kan hålla i dom eller ta en grytlapp. Stick in en gaffel på mitten och stick runt om så att det blir två delar en under del och en överdel.
Låt bullarna få lite färg genom att sätta in dem med snittytan uppåt i ugnsvärme 250 grader i 5-6 min.
Torka sedan till skorpor genom att ställa tillbaka plåten med bullhalvorna i ugnen i 100 grader, det tar ca 2 timmar. Helst med ugnsluckan lite på glänt.

Inga kommentarer: