5 dec. 2010

Saffranskransar med vitchoklad

2 kransar eller längder.

Ingredienser:
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
½-1 tsk salt
2 dl socker
14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad
½  dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Häll över mjölkblandningen. Blanda ner saffran, salt och socker.
Rör ned mjölet lite i taget tills det är en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del på en mjölad arbetsbänk till en platta på ca 30x40 cm.
Bre ut hälften av smöret ovanpå degen och strö hälften av sockret och vitchokladen på, gör lika dant på den andra degen.
Rulla i hop degen och forma till en krans. Lägg kransarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Använd en sax och klipp jack som du styr åt vartannat håll. Pensla kransarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.



Inga kommentarer: