10 mars 2009

Fiberbröd med morot

50g jäst
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 riven morot
1 dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
5 dl vatten 37 grader
1 dl rapsolja
12-13 dl matbrödsmjöl (t ex rågmjöl, vetemjöl, grahamsbröd, fiberhavregryn, kornmjöl...)

Smula jästen i en bunke, ha i salt, kryddor (valfritt), morot, solroskärnor och linfrö.
Tillsätt vatten och olja, rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet och arbetadegen väl i matberedare eller för hand.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Arbea i hop degen, dela den i 2 bitar och lägg i smorda limpformar låt jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla brödet med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i ugn på 220 grader i 13-15 min.