27 nov. 2011

Utsökt trattkantarellsoppa

Denna soppa är verkligen utsökt och enkel att tillaga! Perfekt som förrätt  och äts varm eller ljummen.


6 portioner
9 dl trattkantareller (eller 4½ dl torkade) Det går att byta ut mot annan valfri svamp.
3 msk olja
1,2 l vatten
2,5 höns- eller kalvbuljong tärningar
1 lagom stor rotselleri
3 st sharlottenlökar
4 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 st äggula
salt
nymalen svart- eller vitpeppar


Om svampen är torkad, lägg den i blöt och använd sedan vätskan till soppan.
Fräs svampen i hälften av oljan på medelhög värme tills den har mjuknat. 
Koka upp vattnet och tillsätt buljongen.
Skala och tärna rotsellerin. 
Lägg över rotsellerin och svampen i buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i resten av oljan och lägg över i grytan. Red av soppan med vetemjölet utrört i lite vatten. Låt koka i ca 2-3 minuter.
Blanda grädden med äggulan och vispa ner i soppan som nu bara ska värmas och inte koka, då kan soppas skära sig. (skulle den skära sig så pröva ha i lite mer grädde eller en klick smör). 
Hacka eventuellt lite färsk persilja att garnera med.

Inga kommentarer: