27 nov. 2011

Mumsig köttgryta!

1kg grytbitar av älg eller nöt.
1 burk mörkt öl
5 dl vatten
1 gul lök
1 msk soja
2 msk tomatpure
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk krossade enbär
1 krm svartpeppar
3 morötter
2 palsternackor
1 dl torkade kantareller (champinjoner går också bra)
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde


Lägg den torkade svampen i blöt i vattnet och låt dra. Använd sedan vattnet i grytan.
Koka samman öl i en gryta, blanda i lök, soja, tomatpure, salt och kryddor.
Bryn köttet i en stekpanna och lägg sedan över i den kokande vätskan. Låt koka tills köttet är mört, ca 1 timme.
Skär morötter och palsternackor och koka med köttet i ca 10 minuter.
Fräs svampen i smör och lägg sedan svampen i grytan när köttet och rotfrukterna är klara.
Red av grytan med mjöl utrört i grädden. låt puttra 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller potatismos.

Inga kommentarer: