29 nov. 2011

Moussaka

5-6 port.


3 auberginer


Skär auberginerna i 1cm tjocka skivor. Strö på lite salt och låt ligga så att en del av vätskan dras ur. Gör såserna under tiden. Sätt ugnen på 200 grader.


Köttfärssås
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
400g nöt-, lamm- eller älgfärs
2-3 msk olja
400g krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1tärning kötttbuljong
2 krm svartpeppar
2 krm kanel


Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken och färsen tillsammans under omrörning i hälften av oljan. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, buljong och kryddor. Låt koka under lock i 10-15 minuter.


Mjölksås
3 dl mjölk
2½ msk vetemjöl
½ tsk salt
ev. 1 krm muskot
1 dl riven ost
2 ägg


Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning och koka 2-3 minuter så att det inte är någon mjölsmak. Ta kastrullen från värmen och rör i salt, muskot, ost och de uppvispade äggen.


Torka av aubergineskivorna och stek dem i resten av oljan, ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager med aubergine och sedan resten av köttfärssåsen och sen sista lagret med aubergine. Bred över mjölksåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 45 minuter.  Servera med en sallad.


Moussaka är perfekt att förbereda och man kan även använda squash och paprika.

Inga kommentarer: