1 dec. 2011

Lakritskola med chokladöverdrag





3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 mortlad lakritsstång
1 msk smör
200g mörk choklad, minst 70%
Flingsalt eller strössel


Koka upp, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lakritspulvret och vispa ordentligt så att det inte blir klumpar.
Koka kraftigt utan lock tills smeten är 120-125 grader. Det kan ta 30-60 minuter, beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15x15 cm. Häll upp smeten i formen och låt svalna i kyl.
Skär den stelnade kolan i valfri storlek. 
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Doppa kolabitarna i chokladen och lägg sedan på bakplåtspapper.
Garnera med flingsalt eller strössel. (jag föredrar salt då det tar fram smaken ännu bättre!)
Förvara i kylskåp i en burk med tätslutande lock och bakplåtspapper emellan.