19 dec. 2011

Goda saffransbullar med mandelmassa och lite smak av apelsin



Detta är en favorit som jag kommer att göra fler gånger!  Mandelmassa gör brödet extra saftigt och apelsinen ger en fräsch smak.



150 gsmör
5 dlmjölk
50 gjäst
2 dlströsocker
2 krmsalt
2 påsarsaffran (à 0,5 g)
14-15 dlvetemjöl, 840-900g

Fyllning:

200g mandelmassa
100 gsmör
1 st apelsin, rivet skal

Pensling:

1 st ägg

Garnering:

mandelspån eller pärlsocker
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Alternativt lägg plattan dubbel och skär "byxor" som snurras. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån eller pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.


Receptet är tagit från allt om mat

Inga kommentarer: