15 jan. 2010

Storkok på älgkött, Enkel och god köttgryta

1 kg innanlår av älg
2 gula lökar
3 morötter
1 palsternacka
2 msk smör
300g svamp
6 dl vatten
2 msk viltfond
3 dl grädde
rönnbärsgelé
salt och peppar
1 liten knippa persilja


Gör så här
Skala och ansa lök, morot och palsternacka. Hacka löken grovt. Slanta morötterna och palsternackan. Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Stek svampen tills vätskan kokat bort. Ta upp och ställ åt sidan. Fräs lök och morot i smöret. Lägg över lök och morot i en gryta.
Skär köttet i jämnstora kuber. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Häll på vatten, fond och grädden. Låt koka under lock i 25 minuter. Hacka persiljan.
Lägg i svampen, rör ner gelén och krydda med salt och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Strö över finhackad persilja före serveringen.

Inga kommentarer: