31 dec. 2009

Viltstek

För ca 6-8 port


ca 1kg bogstek av älgkött (fransyska från nötkött går även bra)
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 dl lingonsylt eller rönnbärsgele
2 msk messmör
½ dl soja
10 enbär
10 vitpepparkorn
10 svartpepparkorn
1 klyftat gul lök


Sås
6 dl kokspad
3 msk vetemjöl
3 msk vispgrädde


Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningar, sylt eller gele, messmör, soja, enbär, pepparkornen och klyftad lök.
Stick termometern i den tjockare delen av steken, till mitten.
Lägg köttet i den kokande vätskan och låt puttra på svag värme tills steken är 65 grader, detta tar 1-1,5 h. Vänd på steken efter halva tiden.
Ta upp steken  och rulla in i aluminiumfolie låt vila i 15 min.
Sila spadet och koka samman utan lock till ca 6 dl.
Rör i vetemjöl i lite kallt vatten. Red av såsen och häll på grädden. låt koka i ca 3 min. Smaka av och krydda om det behövs.
Skär upp steken och servera med potatis, sås och grönsaker.

1 kommentar:

Emma sa...

Detta rekomenderar jag de är jättegott.
//Lena