20 dec. 2008

Kanelbullar

Kanelbullar

125 g smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1-1½ dl socker
½ tsk salt
13-15 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 dl socker
1-2 msk kanel el mer!

Pensling:
1 uppvispat ägg sam 2 tsk vatten

Garnering: pärlsocker

1. Smält matfett i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Finfördela jästen i en degskål. Häll på det smälta smöret och mjölken och rör om tills jästen har lösts sig.

3. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Lite mjöl sparas till utbakningen.

4. Arbeta degen i 4 min tills den är smidig och släpper degskålen.

5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till två avlånga kakor.

7. Fyllning: bred på smöret, strö på sockret och kanelen. rulla ihop eller viköver degen beroende på utseendet på bullarna.

8. Låt bullarna jäsai sina formar övertäckta på plåt i 40 min.

9. Pensla och garnera.

10. Grädda bullarna i ugn 6-8 min i 250 grader.

11. Låt bullarna svalna på galler, under bakduk.

Inga kommentarer: