8 dec. 2008

Lussekatter


Lussekatter 30-60st

Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1 g saffran
1,5 dl socker
1 tsk salt
18 dl vetemjöl
ägg till pensling
russin

Tillagning:
Smält smöret, tillsätt mjölken och saffranet (spar lite mjölk till att lösaupp jästen i). Låt blandningen bli fingervarm.
Lös upp jästen i lite av mjölken och blanda samtliga ingredienser i en bunke eller hushållsassistent,men spara en del av mjölet till utbakningen.
Arbeta degensmidig och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord och knåda igenom den ordentligt. Forma fi na lussekatter.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och tryck i några russin. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Penslade färdigjästa lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt iugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

Länk http://www.sth.vi-butikerna.se

Inga kommentarer: