9 feb. 2012

Porterstek nr 2




Detta är en av mina favoriträtter och det är såsen som gör rätten!


1,5 kg kött av fransyska, innelår, högrev etc, av älg eller nöt.
1 flaska porter 50 cl
1½ dl soja
1½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
6 st svartpepparkorn
6 st krossade enbär
2 tsk timjan
2 st vitlökar delade i bitar
1 stor gul lök, klyftad
2 st köttbuljongtärningar.


Mät upp alla ingredienser i en lagom stor gryta och koka upp. Lägg i köttet och sjud under lock i 30 min, vänd på steken. Låt sjuda ytterligare i ca 1½ timme eller tills köttet är 70 grader.
Låt köttet svalna i skyn.

Sås
Skyn från kokningen
5 msk vetemjöl
2-3 dl grädde


Sila skyn och koka upp, red med vetemjöl som är utrört i lite av grädden. Tillsätt gräden och låt puttra i 2-3 minuter.


Servera med ugnsstekta rotfrukter Exempelvis:


1 sötpotatis
2 morötter
2 palsternackor 
2 rödbetor
salt och peppar
olivolja


Skär rotfrukterna i stora tunna skivor. salta och peppra. ringla på olivolja.
Stek i ugn på 200 grader i 20-30 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gjorde på 2 kg renstek, otroligt gott och det var verkligen såsen som gjorde det!
Kram Helena