31 jan. 2008

Morotsbröd

Ett gott, nyttigt och saftigt bröd!

Morotsbröd

50g jäst
5dl vatten (37 grader)
4 dl riven morot (gärna finriven)
250g keso
1½ tsk salt
1 msk olja
5 dl grahamsmjöl
1-2 dl vetegroddar
ca 12 dl vetemjöl (känn efter själv!)

Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen blir lite extra kladdig av keson så ta inte för mycket vetemjöl.
Jäs degen i bunken i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen en kort stund på lätt mjölat underlag. Dela degen och rulla ut två tjocka längder. Platta till dem med handen och skär degen i lagom stora bitar (ca 20-25 st). Lägg dem tätt på plåt med bakplåtspapper och jäs i 20 min.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: