16 feb. 2011

Krämig rotfruktssoppa

Jag är inte något stort fan av soppa, men ibland kan det faktiskt vara super gott! Som denna rotfruktssoppa blev! Eftersom det var ett tag sedan jag lagade soppan så kommer jag inte exakt ihåg vad jag hade i eller hur mycket men på ett ungefär så var det:

Ca 4 port
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
2 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
1 liten bit kålrot (tar man förmycket blir det ganska frän smak)
1 större bit rotselleri
vatten
grönsaksbuljong
creme fraiche
salt och peppar

Stek löken i olja i en kastrull tills den är mjuk, får INTE brännas, då blir det inte gott.
Skala, skölj och ansa rotfrukterna, hacka i bitar och blanda i kastrullen tillsammans med löken.
Häll på vatten så att det täcker rotfrukterna precis, tillsätt buljongen och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
Mixa soppan i matberedare eller med stavmixer, rör i önskad mängd creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan tillsammans med en klick creme fraiche och en äggsmörgås.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
För att undvika den fräka smaken vid kokt kålrot brukar jag smörkoka den tills den är mjuk.
då smakar den som den ska utan bismak, en matsked räcker till en normalstor kålrot (skiva kålroten först)