22 jan. 2012

Nyttigare muffins

Hallonmuffins som är nyttigare än vanliga muffins, mindre socker mer fibrer men ändå god smak. 


ca 20-25 stycken


3 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 msk havre- eller vetekli
2 msk vetegroddar
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
0,75 dl flytande honung
1 dl rapsolja
4 dl filmjölk
2 msk pressad citron
2 ägg
2 dl hallon (frysta)


Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser och rör därefter i resten av ingredienserna. Blanda i de frysta hallonen sist och rör försiktigt så att de inte går sönder.
Klicka ut smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Tips: 

  • Byt ut hallonen med t ex blåbär, jordgubb, björnbär eller rivna morötter.
  • Tillsätt nötter och mörk choklad.


19 jan. 2012

Lyxig snabbmat! Laxpasta

ca 2 portioner

200g kallrökt lax
2-3 scharlottenlökar
pressad citron
1 dl grädde
vitt vin
hackad dill
nymalen svartpeppar

Stek löken mjuk i smör eller rapsolja. Stek på laxen försiktigt. Pressa över citron. 
häll på grädde, vitt vin och peppar. Strö till sist på dillen.  Servera med Tagliatelle eller annan pasta.

18 jan. 2012

Bakdagar!

Min favorit hobby är nog att baka matbröd. Det är avkopplande på något vis, samtidigt som man känner sig litge kreativ... Jag har haft en riktig bakvecka!


Finskt rågsurdegsbröd

Grahamstekakor med solroskärnor

Fruktbröd med nötter

Grahamskorpor

Laxpudding

4-5 port.

10 st potatisar (gärna fast)
2 gula lökar
200g rimmad lax

4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
1 krm svartpeppar
0,5 dl hackad dill

Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva potatisen tunt. Fräs löken mjuk i smör.
Varva potatis, lök och lax i en ugnssäker form.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, peppar och dill. Häll blandningen över potatisen.
Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter eller tills att äggstanningen har stelnat.

17 jan. 2012

Krämig viltskav med svamp och gorgonzola

4 port.


500g kött av älg t ex ytterlår el innanlår, eller 2 pkt älgskav
smör
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
200g skogschampinjoner eller trattkantareller
salt och peppar
2 msk koncentrerad viltfond
75-100g krämig gorgonzola
2 dl vispgrädde
soja


Skär tunna tunna skivor av köttet med en vass kniv eller osthyvel, köttet ska vara halvt fruset för att det ska gå bättre. 
Fräs lök, vitlök och svamp. Bryn skavet och blanda med lök och svamp. Krydda med salt och peppar, rör ned fond, gorgonzola och vispgrädde.
Låt småputtra några minuter och smaka av med soja
Servera med pasta.





15 jan. 2012

Müsli

5 dl rågflingor
5 dl havregryn
100g valfria nötter, t ex mandlar, valnötter, hasselnötter.
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
½ dl råsocker
2 dl vatten
5 msk rapsolja
1 dl russin
1 dl torkade hackade aprikoser

Värm ugnen till 200 grader
Hacka nötterna grovt och lägg i en bunke tillsammans med rågflingor, havregryn, solroskärnor, pumpafrön, kokosflingor samt linfrön. Rör runt och rör även ned sockret.
Blanda vatten och olja och blanda ner i bunken, blanda ordentligt.
Bred ut blandningen i en långpanna. Sätt in långpannan mitt i ugnen i 20-30 minuter. Rör om minst tre gånger under tiden.
Låt müslin kallna och rör sedan ned russin och aprikoser. Förvara i en burk med lock.

11 jan. 2012

Vitkålssallad med apelsin och valnötter

Detta är en fräsch, nyttig och riktigt god vitkålssallad! 

Vitkål innehåller massor av nyttigheter som C-vitamin, folsyra och kalium och innehåller även nyttiga bakterier som är bra för magen.


300g vitkål
1 apelsin
50g valnötter
2 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Riv vitkålen fint. Skala apelsinen och dela i små bitar. 
Blanda vitkål och apelsin med hackade nötter, olja, citron, salt och peppar.