15 jan. 2010

Storkok på älgkött, Enkel och god köttgryta

1 kg innanlår av älg
2 gula lökar
3 morötter
1 palsternacka
2 msk smör
300g svamp
6 dl vatten
2 msk viltfond
3 dl grädde
rönnbärsgelé
salt och peppar
1 liten knippa persilja


Gör så här
Skala och ansa lök, morot och palsternacka. Hacka löken grovt. Slanta morötterna och palsternackan. Ansa svampen och dela den i jämnstora bitar. Stek svampen tills vätskan kokat bort. Ta upp och ställ åt sidan. Fräs lök och morot i smöret. Lägg över lök och morot i en gryta.
Skär köttet i jämnstora kuber. Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan. Häll på vatten, fond och grädden. Låt koka under lock i 25 minuter. Hacka persiljan.
Lägg i svampen, rör ner gelén och krydda med salt och peppar. Låt koka ytterligare 10 minuter. Strö över finhackad persilja före serveringen.

12 jan. 2010

God Salsa med mango och avokado

En fräsch salsa som passar till bland annat kyckling, grillat kött och lax.

1 avokado
½ mango
1/4 röd lök
1 tomat
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten

Finhacka avokado, mango, lök och tomat. Blanda med olivolja, vinäger och vatten. Smaka av med salt och peppar.

Fiskgryta med grön curry och kokos

En mycket smakrik och god fiskgryta!

750g vit fisk (gös, torsk, alaska pollock etc)
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja eller jordnötsolja
1-2 msk grön currypasta
1 burk (400g) kokosmjölk
1-2 tsk fisksås
eventuellt 10 blad thaibasilika, koriander och lime

Skär fisken i 3 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i oljan, tillsätt även currypastan, det är viktigt att den fräser med så att curryn utvecklar så mycket smak som möjligt.
Späd i omgångar och under omrörning med kokosmjölken. Droppa i fisksås och lägg i fiskbitarna. Sjud dem några minuter.
Om du har, så strö över fint strimlade blad av thaibasilika eller vanlig basilika och 3 msk av koriander. (som ni ser på bilden har jag inte detta och det var gott ändå). Servera direkt med limeklyftor och jasminris.

11 jan. 2010

Fruktsallad

Jag var på affären ock köpte en massa frukt och slutresultatet blev en färgsprakande och mumsig fruktsallad. Finns det något godare än färsk frukt?!


Detta hade vi i:
2 kiwi
2 passionsfrukter
1 apelsin
1 clementin
1 rött äpple
½ mango
½ carambola
1 sharonfrukt
1 banan

Glass är ju väldigt gott till....

Visste ni att C-vitamin
  • även kallas askorbinsyra
  • underlättar upptaget av järn
  • sägs lindra symptomen vid förkylning

Köttfärspaj med fetaost, soltorkade tomater och oliver

Mumsiga pajen. Sambon tillagade denna paj (!) och den var otroligt god, rekommenderas!


Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1 dl vetekli
100g smör
3 msk vatten

Lägg vetemjöl, havrekli och smör i bitar i matberedaren och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en boll av degen.
Ta upp degen och tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt i kylen ca 30 min (förbered fyllningen medan).
Nagga pajdegen och grädda i mitten av ugnen i 10 min på 225 grader.

Fyllning
350g älgfärs (nötfärs går bra med)
1 msk smör
2 vitlöksklyftor finhackade
2 tsk pizzakrydda
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
½ purjolök
½ röd spansk peppar, urkärnad och finhackad
100g fetaost tärnad
10 st soltorkade tomater strimlade
15 svarta oliver

Äggstanning
4 ägg
2 dl lätt créme fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Fräs färsen i smör i en stekpanna, tillsätt vitlök, purjolök och spansk peppar. Låt fräsa några minuter. Krydda med salt, peppar och pizzakrydda.
Fördela färsen i pajskalet. Strö över soltorkade tomater, fetaost och oliver.
Vispa samman äggstanningen och häll den över fyllningen.
Grädda pajen ca 20-25 min på 225 grader. Servera med sallad.

Whiskysås

En mycket god och enkel sås även för dem som inte gillar whisky! Passar utmärkt till fläskfilé.

4 msk whisky
2 msk kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde

Mät upp 2 msk av whisky samt övriga ingredienser ocl låt sjuda ett par minuter. Häll i de återstående 2 msk whisky precis innan servering. Servera till fläskfilé och ris samt grönsaker.

5 jan. 2010

Lingonsylt



1 kg rensade lingon
2 dl vatten
ca 500g socker (jag brukar ta mindre)

Koka lingonen i vatten 5-10 min. Ta bort det eventuellla skummet.
Rör ned sockret och koka sylten ett par minuter.
Ös upp sylten i rena varma burkar till kanten (jag häller i vatten som jag kokat i vattenkokaren medan sylten kokas) sätt genast på lock och ställ upp och  ner så att luften pyser ut och det bildas ett vakuum.

Det behövs inte tillsättat något konserveringsmedel i lingonsylt eftersom lingon innehåller naturligt bensoesyra som fungerar som konserveringsmedel.