28 okt. 2009

Rödbetsbiffar med Fetaoströra

4 port


1 stor lök
5 kokta rödbetor
5 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk italiensk salladskrydda eller annt örtsalt
2 msk olja eller smör

Skala och hacka löken fint. Fräs den några minuter i lite olja eller smör. Ställ åt sidan.
Skala medelstora kokta potatisar och rödbetor. Riv rödbetorna och mosa eller pressa potatisen. Lägg i den frästa löken, ströbröd, ägg och salt. Allt kan blandas för hand eller i matberedare. Låt smeten stå i 15 min.
Värm en fettsnål panna med ytterst lite olivolja. Klicka ut smeten glest. Stek små biffar 2-3 min på varje sida.
Servera med bulgur, broccoli, citronklyfta och fetaoströra.

Fetaoströra
1 pkt fetaost
1 pkt lätt creme fraiche
1 krm svartpeppar

Smula fetaosten i en skål. Blanda i creme fraiche och svartpeppar. Blanda väl.

27 okt. 2009

Grahamsskorpor

Ca 50 skorpor

5dl mjölk
1 dl majs- eller rapsolja
50g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
7 dl grahamsmjöl
1 dl havre- eller vetekli
2 tsk stött kardemumma (valfritt)
ca 6 dl vetemjöl

Mät upp mjölk och olja och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Strö över saltet och klicka i honungen.
Häll på lite av mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölkblandningen.
Tillsätt först grahamsmjöl + vete- eller havrekli och eventuellt kardemumma. Sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Ta fram bakplåtspapper och lägg på två plåtar.
Häll ut den jästa degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt med lite mjöl på händerna, det går lätt. Dela degen i 4 delar och rulla ut varje del till en tjock rulle. Platta till lite, skär varje rulle i 5-6 bitar. Ställ bitarna på plåtarna och jäs under handduk i 15 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda brödbullarna i ca 15 min. Låt dem svalna en aning så att du kan hålla i dom eller ta en grytlapp. Stick in en gaffel på mitten och stick runt om så att det blir två delar en under del och en överdel.
Låt bullarna få lite färg genom att sätta in dem med snittytan uppåt i ugnsvärme 250 grader i 5-6 min.
Torka sedan till skorpor genom att ställa tillbaka plåten med bullhalvorna i ugnen i 100 grader, det tar ca 2 timmar. Helst med ugnsluckan lite på glänt.

22 okt. 2009

Broccolisoppa

4 portioner (8 portioner som förrätt)

600g färsk broccoli
1 gul lök
1 purjolök
3 medelstora potatisar
2 msk olivolja
1,2 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong eller 2 msk fond
1 dl mellangrädde
salt
svartpeppar

Skölj och dela broccolin i buketter. Skala och hacka löken. Skölj och strimla purjon. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
Fräs lök och purjo i olja i en stor kastrull på svag värme. Löken ska inte få någon färg.
Lägg i broccoli och potatis. Slå över vattnet och lägg i buljongtärningen. Koka soppan under lock i 30-35 min.
Vispa soppan kraftigt eller använd stavmixer. Hit kan soppan förberedas.
Värm soppan och rör ned mellangrädden. Koka soppan i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.  Servera med bröd.

21 okt. 2009

Lövbiff med färskost



Salta och peppra de råa lövbiffarna. Bred på valfri färskost (jag valde bonjour med kantarellsmak) på halva köttbiten och vik den på mitten.
Stek lövbiffen på hög värme ett par minuter på varje sida så att inte köttet blir torrt.

Rotfruktsgratäng

Ca 4-6 portioner
6-8 potatisar
1 palsternacka
2 morötter
2 gula lökar
1/4 rotselleri
1 tsk timjan eller oregano
1 tsk salt
svarpeppar
3 dl standardmjölk
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl riven lagrad ost
1-2 pressad vitlöksklyfta
olivolja till formen

Smörj en stor ugnsform. Skala potatis, palsternacka, morötter och lök och lite rotselleri.
Skär alla grönsaker i tunna skivor. Varva dem i formen.
Salta och peppra mellan varven, smula ner timjan eller oregano.
Koka upp mjölken, smula ned buljongtärningen så att den smälter. Lyft kastrullen åt sidan och rör ner ungefär hälften av osten. pressa i vitlöken.
Häll såsen över rotfrukterna i formen.
Strö över resten av osten. Grädda i ugn 200 graderi 45 min.

Dessa mumsiga ugnsstekta rotfrukter!



Här kan du blanda hej vilt av olika rotfrukter, jag använde mig av:

2 morötter
2 palsternackor
2 rödbetor
3 potatisar
1 röd lök
½ liten kålrot
2 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 tsk timjan

Skölj, ansa och skala rotsakerna. Skär i bitar.
Lägg rotsakerna i en ugnsform och blanda runt med olivolja.
Stek i ugn på 200 grader i 45 minuter. Efter halva tiden, ta ut rör om och krydda med salt och timjan, häll på mer olivolja om det behövs.

15 okt. 2009

Rågbröd med nötter, morot och aprikos


1 stor morot
100 g hasselnötskärnor
200 g torkade aprikoser
5 dl vatten
3 msk neutral olja
2 tsk salt
50 g jäst (1 paket)
6 dl grovt rågmjöl
7-8 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special

Finriv morötterna och grovhacka hasselnötskärnorna och aprikoserna. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda i vattnen, olja, jäst och salt. Tillsätt morötter, hasselnötter och aprikoser. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Arbeta kraftigt 5 minuter med maskin eller 10 minuter med armkraft. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i degbunken i cirka 40 minuter.

Värm ugnen till 250°. Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Dela degen i tre delar. Rulla ut till strängar och fläta ihop till en stor limpa, eller forma till 3 mindre limpor. Jäs övertäckt på plåt tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, i cirka 30 minuter.

Grädda i 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler för knaprig skorpa.

Storkok på Chili con Carne



800g nötfärs
2 gula lökar finhackade
2 vitlöksklyftor finhackade
1-2 paprikor hackad
2 burkar krossade tomater
1 dl chilisås eller tomatpure
2-3 msk kalvfond eller 2 köttbuljong tärningar
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk timjan
salt
peppar
1-2 tsk chilipeppar
1 msk paprikapulver
3 dl valfria bönor

Bryn färsen tillsammans med löken och paprikan. Tillsätt krossade tomater, chilisås eller tomatpuré, fond eller buljong, och sambal oelek. Rör om och smaka av med kryddor. Tillsätt i slutet bönorna.

12 okt. 2009

Ugnsstekt torsk med Sweetchili- och limemarinerade räkor

400g torsk eller annan vit fisk
citronpeppar och salt
1 dl mellangrädde
300g räkor med skal
½ dl sweet chilisås
½ pressad lime

Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra. Häll grädden runt om fisken. Stek fisken i ugn på 200 grader i 15-20 min.
Skala räkorna. Blanda räkor, sweet chilisås och pressad lime.
Servera med jasminris.

Skinkwok

ca 400g skinka (jag hade griljerad skinka!) eller annat kött
1 stor morot
1 bit kålrot ca 70-100g

1 paprika
½dl vatten
½ dl sweetchili sås
1 pressad lime

Skala och skiva morot och kålrot som bryns i stekpanna tillsammans med en hackad paprika.
Tillsätt vatten. Fräs tills morot och kålrot är mjuka. Blanda i sweetchili sås och lime precis innan servering.
Servera med bulgur.

7 okt. 2009

Kladdkaka med kokos i långpanna


150g smör eller margarin
6 dl socker
4 st ägg
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl

Smält fettet. Vispa ägg och socker, tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn smet.
Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda på andra falsen (nedifrån) på 200 grader i 15 min.

Glasyr:
200g kokos
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl sirap
75g smör eller margarin

Rör ihop ingredienserna i en kastrull och koka i 5 minuter.
Bres glasyren över kladdkakan och flytta upp den till mitten av ugnen.
Grädda tills glasyren får fin färg, detta går fort.
Skär kakan när den svalnat.