12 mars 2009

Tagliatelle med Kycklingsås

Ingredienser
4 port pasta
3 st kycklingfilér, (ca 400 g)
2 msk
rapsolja
1 st
röd lök
2 st vitlöksklyftor
1,5 tsk färskriven
ingefära
1 st
röd paprika
300 gram
gröna bönor, färska eller frysta (andra valfria bönor går bra med)
1 burk lätt
kokosmjölk, (400 ml)
1 msk hönsfond
1 st
lime,
salt och peppar

Tillagning
1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2. Strimla kycklingfiléerna.
3. Skala och skiva lökarna. Skär paprikan i bitar och dela bönorna.
4. Stek kycklingen tillsammans med löken i lite olja i en het panna eller stekgryta.
5. Tillsätt paprika, bönor och ingefära som får fräsa med mot slutet. Blanda i kokosmjölk och fond och låt det koka upp.
6. Smaksätt med lite pressad lime, salt och peppar. Blanda såsen med den nykokta pastan. Servera med limeklyftor.

10 mars 2009

En hyllning!

Vill bara hylla färsk broccoli som finns billigt i butikerna nu! Så himla gott!

Smaskig Kasslergratäng

4 portioner kokt ris (Går att byta ut mot lätt kokt pasta)
400g kassler
6 ananasskivor
200 g färsk förvälld broccoli (eller fryst)
5 cm purjolök
1 paprika
1½ dl lätt creme fraiché
½ burk tacosås eller 1 dl chilisås
1 tsk svartpeppar
ost

Varva ris, skivad kassler, broccoli, purjolök och paprika i en smord ugnsform. Lägg på ananasskivor.
Blanda creme fraiche, tacosås/chilisås och svartpeppar och smeta ut över kasslerblandningen. Strö över önskad mängd ost. Grädda i ugn på 225 grader i ca 20 min.

Fiberbröd med morot

50g jäst
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 riven morot
1 dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
5 dl vatten 37 grader
1 dl rapsolja
12-13 dl matbrödsmjöl (t ex rågmjöl, vetemjöl, grahamsbröd, fiberhavregryn, kornmjöl...)

Smula jästen i en bunke, ha i salt, kryddor (valfritt), morot, solroskärnor och linfrö.
Tillsätt vatten och olja, rör om. Tillsätt sedan det mesta av mjölet och arbetadegen väl i matberedare eller för hand.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Arbea i hop degen, dela den i 2 bitar och lägg i smorda limpformar låt jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla brödet med vatten och strö över solroskärnor. Grädda i ugn på 220 grader i 13-15 min.

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
2 äggulor
100g choklad (blanda hej vilt! tex toblerone och mörkchoklad)

Smält choklad i vattenbad. Vispa grädden. Rör ned en äggula i taget i den smälta chokladen.
Vänd sedan ned chokladsmeten i grädden (grädden bör vara rumstempererad så att det inte skär sig). Fördela moussen i 4 skålar/glas, låt stå i kyl minst 1 timme.

Ädelostfylda Kycklingfiléer

4 st kycklingfiléer
ca 150g ädelost (gärna någon stark)
3 tsk kinesisk soja

1 tsk dragon
1-1½ dl grädde
½-1 tsk salt
Garnityr: rosépeppar


1. Skär ett snitt längs långsidan på varje filé, så att den blir dubbelt så stor.

2. Lägg en bit ost i varje filé och vik ihop dem så att de ser ut som vanligt.

3. Lägg de fyllda filéerna i en ugnsfast form. Pensla köttet med soja och strö dragon över. Smula ev. överbliven ost runt om köttet. Häll grädden runt om. Salta.

4. Stek i ugn i ca 25 min, 175 grader, eller till köttsaften är genomskinlig och klar. Strö rosépeppar över som garnityr.

receptet är hämtat från guldfågeln

2 mars 2009

Dansk Sjömansbiff

En allt i ett rätt!

2 msk smör eller flytande margarin
500 g nötfärs
2 dl vatten
1 msk köttbuljong el (1 buljongtärning)
6 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
Salt
Peppar
timjan
33 cl porter


Gör så här
Ugn 200 grader. Bryn köttfärsen i stekpannan tills färsen fått fin färg.Vispa ur stekpannan med vattnet och strö i buljongen och ta vara på detta. Skala och skiva potatisen och morötter(går bra att göra i maskin) skala och skiva löken. Varva köttfärs, lök, morötter och potatis i en ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och timjan mellan varven och häll över skyn från stekningen tillsammans med portern. Låt stå i ugnen i ca 45 minuter.

Helstekt fläskfile

Marinerad helstekt fläskfilé

1 fläskfilé

Marinad
½-1 dl soja
½ msk honung
peppar
cayenne peppar
vitlökspulver

Blanda ihop marinaden i en påse. Putsa fläskfilén och lägg den i marinaden, låt stå i kylsåp ett par timmar. (fördel att göra det på morgonen om du ska äta den till middag.)
Om du vill, förstek fläsfilen runt om i stekpanna.
Sätt ugnen på 175 grader. Ha en termometer i köttet och stek i ugn tills temperaturen är 65-70 grader ta ut och lägg i folie, låt vila i ca 10-15 minuter.
Servera med klyftpotatis, sås och en sallad.