12 sep. 2008

Pastasallad

Pastasallad

3-4 port Pasta
6-10 st coktail tomater
½ gurka
1 paprika
1/3 purjolök
1-2 dl majs
1 pkt fetaost
3-4 st soltorkade tomater
1 pkt Creme fraiche
1-2 msk pesto

Koka pastan, skölj därefter i kallt vatten. Skölj, ansa och hacka grönsaker. Blanda alla grönsaker med pastan. Blanda creme fraiche med pesto och rör därefter i salladen.
Servera med t ex kyckling, quornfile eller skinka.

Guacamole

Guacamole

2 mogna avokado
1/3 pressad citron
salt
1 pkt lätt creme fraiche

cayennepeppar
sambal oelek

Mosa avokado i en skål. Tillsätt de övriga ingridienserna och rör om. Smaka av och tillsätt ytterligare mer krydda om det behövs.

Risgrynspudding

Risgrynspudding 4 port.

Gör en risgrynsgröt enligt recept på förpackningen (4 port) ta eventuellt lite mindre mjölk. Använd standardmjölk. Låt kallna.
Tillsätt 3 ägg och eventuellt lite salt. Grädda i ugn på 175 grader i 30 min.

Servera med hemmagjord sylt.

10 sep. 2008

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa


400g Älgfärs (eller nötfärs)
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk senap
1 tsk curry
1 tsk cayennpeppar
1 msk finhackad lök
1 ägg
Bacon

Brunsås:
Spad från köttfärslimpan
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk

2 msk soya
ev. salt


Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda därefter i kryddor, lök, ägg och färsen. Smörj en ugnssäker form med kanter. Forma färsen till en limpa i formen och lägg på baconskivor. Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175 grader 45-60 minuter. Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soya. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.
Servera gärna med kokt potatis sky eller brunsås, lingonsylt

9 sep. 2008

Blåbärssylt

Blåbärssylt

ca 2 burkar

1 kg blåbär (ca 2 liter)
4-6 dl strösocker (beroende hur söt du vill ha sylten)
1 krm natriumbensoat
1 tsk citronsyra.

obs! sockret kan bytas ut mot syltsocker se paket för instruktioner.

Koka upp bären med sockret och låt sjuda i ca 10 min.
Rör ut natriumbensoat och citronsyra i lite av sylten i ett glas el liknande, rör ut i sylten igen. Rör om och låt sjuda ett par minuter till. Om det blir skum, skumma av...
Häll upp sylten i varma burkar (så fullt som möjligt). Ställ burkarna upp och ner så att luften i burkarna pyser ut och det blir ett vakuum.

Natriumbensoat hindrar att bären jäser. Citronsyra förlänger även den hållbarheten på sylten.

Enkel fiskgryta

Enkel fiskgryta

ca 300-400g vit fisk, exempelvis sej eller gös.
½ - 1 st Gul lök
1-2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
2 hackade tomater

Fräs löken i flytande margarin, lägg i den tärnade fisken, häll på vatten och smula ner buljongen.
peppra och krydda med de kryddor dy tycker skulle passa. låt sjuda.
Häll på matlagninsgrädde och de tärnade tomaterna. låt sjuda ett par minuter till. Red av med maizena om du vill ha en tjockare konsistens.
Servera med potatis eller ris.

Tips! Fräs champinjoner och purjolök tillsammans med den gula löken.